La Colla

La figura dels Gegants de Catalunya apareix documentada al segle XIV, en relació a la Processó de Corpus.I en un principi sembla que eren representats per homes disfressats i enfilats amb xanques.

D’aleshores,més d’una cinquantena de pobles del Principat han conservat la tradició durant les festes ciutadanes o en processons religioses.

Actualment quasi a cada poble té els seus propis gegants i formen part de la personalitat històrica,cultural i artística de cada entitat o colla,donant forma a un colorit de festa i alegria allà a on passegen en cercaviles.

HISTÒRIA DELS GEGANTS DE SANT VICENÇ DE MONTALT

Les figures dels gegants de Sant Vicenç de Montalt, En Bòbul i Na Margaridassa, van ser construïts pel taller de Can Boter de Tiana . Fets de cartró i fibra .
En Bòbul té un pes de 45 Kg i una alçada de 3’45 m, i la Margaridassa té un pes de 40 Kg i una alçada de 3’35 m
Varen ser estrenats, el 15 d’agost del 1986.
El 25 de gener del 1987, es van batejar sota el padrinatge dels gegants d’Arenys de Mar i de Sant Andreu de Llavaneres ,actuant de capellà Mossèn Biscuter, gegant de la parròquia de Maria Auxiliadora de Mataró
Aquests, representen els Bòbuls i les Margaridasses, que eren uns personatges esperpèntics, els encarregats de mantenir vius els actes festius, tot empaitant a la gent, entrant a les cases per agafar i amagar els estris de treball, perquè tothom participés a la festa . També vigilaven pel normal desenvolupament dels actes. Quan algú amb no gaire bones intencions interferia alguna celebració, l’empaitaven i el punxaven amb gatoses que portaven lligades a la cintura. Aquests personatges anaven disfressats amb faldons i bruses, tot d’una peça de color blanc, i es tapaven les cares amb màscares. La Margaridassa anava tocada amb una mantellina i empunyava un fuet. El Bòbul tenia com a capell un cabàs de palma. De sobre en sortien dues banyes de brau i empunyava una pistola. Al cinyell hi duia picarols i una falç que representaven els estris de treball de l’època.
Habitualment, en Bòbul porta els vestit típic dels menestrals de principi del segle XIX, i que tenen el seu origen en els Comptats de Barcelona. La Margaridassa porta el vestit i coixí típic de les puntaires, que tanta tradició han tingut en el nostre poble , i que amb les seves puntes han donat a conèixer fins a llocs molt llunyans.
El 6 de març del 2010, amb motiu del Carnestoltes, la Colla de Geganters recupera la tradició, tal com es feia el 1935, tornant a disfressar els Gegants i posant en escena la tradició festiva, amb el corresponent ball de plaça, també recuperat amb un important ressò i esclat de participació.

El Gegantó Toni Sors, va ser construït per en Toni Mujal de Cardona, fet de fibra, amb una alçada de 2’90 i un pes de 28 Kg.
Va ser estrenat el 17 de setembre del 2005 sota l’apadrinament de la Blanca, de la Colla de Geganters d’Argentona ,i L’Ernest, de la Colla de Geganters de Malgrat de Mar.
Aquest representa a un santvicentí que el 28 d’agost del 1985, va formar part de la 1ª ascensió catalana que aconseguí fer el Cim de l’Everest, juntament amb l’Oscar Cadiach i en Carles Vallès.

Els set Capgrossos representen diferents personatges no reals. El Dimoni, l’Avi Pagès, l’Avi Mariner, el Boig, la Minyona, el Majordom i el Pinxo, que varen ser estrenats el 1987 perquè la mainada s’integrés al món de la imatgeria festiva.
L’Avi Pera és un Capgròs que va ser estrenat a la Festa Major de Sant Vicenç del 2008, i que representa a un personatge molt estimat a Sant Vicenç de Montalt

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s