Els Bòbuls i les Margaridasses

HISTÒRIA I ORÍGEN dels Bòbuls i les Margaridasses

Els Bòbuls i les Margaridasses eren uns personatges què sortien per Carnestoltes i Pasqua Florida,

per mantenir vius els actes festius i mantenir l’ordre. La seva funció era que tothom participés als actes en especial quan ens visiten els grups de balla de gitanes. Amagaven els estris de treball i entraven a les cases per agafar objectes de valor, que posteriorment es simulava la venda en una subhasta a la Plaça del Poble.
El vestuari era molt peculiar. Les Margaridasses anaven amb un vestit de lli blanc, amb una mantellina i una màscara. Portaven un fuet per empaitar i un cinyell amb picarols.
Els Bòbuls anaven igualment vestits, però duien un barret de palma i en la que mataven un pollastre per tallar-li el cap , i així amb la sang escampaven a tot aquell que envestien. També duien a les espatlles  branques de gatoses per punxar a la gent. A les mans duien una forca i una pistola.
Els acompanyaven flabiolaires i timbals en una cercavila molt i molt concurreguda.

El 1931 els Bòbuls i les Margaridasses comencen a deixar de sortir, i en esclatar la guerra civil, els personatges deixen de sortir definitivament.

Se’n torna a parlar dels Bòbuls i les Margaridasses el 1986, al fer la construcció dels Gegants del poble tot i què només és disfressaven per Carnestoltes. I és el 2009 quan el projecte de recuperació agafa una embranzida més seriosa i que els nostres dies hem pogut fer realitat.

RESUM DEL PROJECTE DE RECUPERACIÓ DELS BÒBULS I LES MARGARIDASSES

6 de Març de 2009, Tornen els Bòbuls i les Margaridasses

Aquesta diada la recordarem molt de temps. No podíem demanar més gent, més gresca, més disbauxa, més animalades.

Al matí el taller de màscares amb la canalla fent-se les seves què posteriorment les han dut a la cercavila de la tarda. Una tarda plena d’emocions per famílies senceres , ballant, corrent, entrant a les cases i …

Aquí les imatges de els gegantssom.com

Aquí el Vídeo de la Cercavila dels Bòbuls i les Margaridasses

Suit del Ball de Plaça de Sant Vicenç de Montalt, ballat en acabar la cercavila, tal i com és ballava a principis de s. XX
Passeig de Dansa

La Farandola

L’Espolsada

Ball Pla

La Bolanguera

Imatges cedides per la colla, Toni Buch, Américo Carles i Aitor Garrido

 

Activitats per la difusió de la recuperació dels Bòbuls i les Margaridasses

Xerrades al Casal d’Avis, entitats locals i als partits polítics i en especial als alumnes de 1er i 2on d’ESO de l’institut

Els alumnes de 1er i 2on d’ESO de l’Institut de Secundària de Sant Vicenç de Montalt, participaran el proper 6 de març en el retorn dels Bòbuls i les Margaridasses.
En dues sessions se’ls ha explicat quina era la tradició, què feien i com serà, encuriosits de les explicacions que varen rebre i en la què aquests varen fer èmfasi en la indumentària i els complements què duien els Bòbuls i les Margaridasses.

Ressò mediàtic

-Diverses emissores de ràdio se’n fan ressò dels Bòbulsl i les Margaridasses. Ràdio Sant Vicenç, Ràdio Estel, Catalunya Ràdio, Ràdio Rubí, el diari comarcal Diari del Maresme i la plana web dedicada a la Cultura Popular com festes.org.

Llibre de Sant Jordi de 2010

-Els Bòbuls i les Margaridasses seran els personatges protagonistes del conte de Sant Jordi que edita l’Ajuntament

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s