Els Gegants

La figura dels Gegants de Catalunya apareix documentada al segle XIV, en relació a la Processó de Corpus. I, en un principi, sembla que eren representats per homes disfressats i enfilats amb xanques. D’aleshores, més d’una cinquantena de pobles del Principat han conservat la tradició durant les festes ciutadanes o en processons religioses. Actualment quasi a cada poble té els seus propis gegants i formen part de la personalitat històrica, cultural i artística de cada entitat o colla,donant forma a un colorit de festa i alegría allà a on passegen en cercaviles.

A Sant Vicenç de Montalt tenen els seus orígens en els “Bòbuls” i les “Margaridasses”, personatges esperpèntics que eren els encarregats de mantenir vius els festejos,tot empaitant la gent,amagant els útils de treball,per tal que tothom participés a la festa. També vigilaven pel normal desenvolupament dels actes. Quan algú amb no gaire bones intencions interferia alguna celebració, l’empaitaven i el punxaven amb la gatosa que portaven lligada a la seva cintura. Aquests personatges anaven disfressats amb faldons i bruses, tot d’una peça de roba blanca, i es tapaven les cares amb caretes.

ELS 2 GEGANTS: BÒBUL I MARGARIDASSA

La Margaridassa anava tocada amb una mantellina i empunyava un fuet. El Bòbul tenia com a capell,un cabàs de palma, de sobre en sortien dues banyes de brau, i empunyava una pistola i portava una falç penjada a la cintura, a més diversos picarols i l’esmentada gatosa. El 6 de març del 2010, amb motiu del Carnestoltes, la Colla de Geganters recupera la tradició, tal com es feia el 1935, tornant a disfressar els Gegants i posant en escena la tradició festiva, amb el corresponent ball de plaça, també recuperat amb un important ressò i esclat de participació. Evidentment, ara per ara, l’imatge és molt diferent i tan sols els disfressem per Carnestoltes.

0092

Fora d’aquestes dades, en Bòbul porta els vestits típics dels menestrals de principi del segle XIX, i que tenen el seu origen en els Comptats de Barcelona. La Margaridassa porta el vestit i el coixí típic de les puntaires, que tanta tradició han tingut en el nostre poble al que, amb les seves puntes, han donat a conèixer fins a llocs molt llunyans.

Construïts a l’any 1986 per en Fàbregas de Can Boter de Tiana, es va fer la seva presentació en societat el 15 d’agost de 1986, per la Festa Major petita, acompanyats dels Gegants de Caldes d’Estrac i els de Sant Andreu de Llavaneres. El 25 de Gener de 1987, es va celebrar el bateig, sota el padrinatge dels Gegants d’Arenys de Mar i els gegants de Sant Andreu de Llavaneres, actuant de capellà Mossèn Biscuter, gegant de la parròquia de Maria Auxiliadora de Mataró. Ens van acompanyar més de 30 Colles Geganteres d’arreu de Catalunya.

Al Fons Cuyàs de la Cartoteca Digital del Institut Cartogràfic de Catalunya, es conserven fotos antigues en blanc i negre de Sant Vicenç de Montalt i en concret dels seus dos Gegants, Bòbul i Margaridassa, i del capgròs Dimoni, fetes el mateix any de la construcció de les figures, 1986.

IMG_0340
Foto: Marc Rovira (Monistrol de Montserrat, 5 de juny de 2016)

Al gener del 2017, amb motiu de la nostra festa major d’hivern, s’estrena la roba actualitzada d’en Bòbul i de Na Margaridassa. Amb aquesta nova imatge, s’aconsegueix també reduïr de manera significativa el pes de les figures i cuidar les esquenes dels nostres portadors!

P70911-113443
Foto: Colla Gegantera de Sant Vicenç de Montalt (11-09-2017)

En Bòbul te una alçada de 3’45 m i pesa 45 quilos.

La Margaridassa te una alçada de 3’35 m i pesa 40 quilos.

EL GEGANTÓ: TONI SORS

El 17 de setembre de 2005, es va fer l’estrena del gegantó, fet de fibra, construït per el mestre Toni Mujal de Cardona. Amb els padrins l’Ernest de la Colla de Geganters de Malgrat de Mar i la Blanca de la Colla de Geganters d’Argentona. També ens van acompanyar els gegantons del Ceip Sant Jordi amb el Grallers de la Colla de Geganters de Barberà del Vallès. Fent el primer ball, la gegantera Cati Riera, al toc de gralla per els més joves de la Colla. Aquest representa el santvicentí Toni Sors, que juntament amb el Carles Vallès, Oscar Cadiach, i tres xerpes, formaven part de la segona expedició que intentava fer el cim de l’Everest. Ho aconseguien el 28 d’agost de 1985, i d’aquesta forma eran els primers Catalans que ho assolien, siguent un motiu d’orgull per els santvicentins i per tot Catalunya.

11
Foto: web Toni Mujal

En Toni Sors te una alçada de 2’90 i un pés de 28 quilos.

BOTÓ DESCARREGA