Els Inicis


La Trobada de Gegants de Ribes de Freser de l’any 2009

és quan el Pedro comença a dur el gegant Toni Sors, i és quan comencem a debatre que podríem fer des de la Colla de Geganters, per fer arribar la tradició gegantera al món dels discapacitats des de la integració plena i amb absoluta normalitat.

Iniciem les converses amb la Delegada Territorial de ONCE a  Catalunya, Teresa Palahí, qué ens dona tot el suport necessari i ens anima a iniciar un projecte engrescador.Allà comencem a parlar de les possibilitats de col·laboració de les dues entitats, i s’inicia una sèrie d’activitats per fer conèixer el fet geganter.

El 6 de juny de 2010, aprofitant que la ONCE organitza la festa adreçada  als associats a Montserrat, la Colla de Geganters és convidada als actes per fer demostracions del que seria una jornada gegantera.
La plantada de gegants, la cercavila, els balls de plaça, etc. Són algunes de les mostres, i en la que els invidents demostren tenir molt d’interès.
Conèixer les figures, la roba, els complements, la música que els acompanya o els balls, varen ser les curiositats que havíem d’anar desvetllant.
El següent pas, ha de ser explicar-los, quin és l’origen de la imatgeria festiva, i sobre tot, el fet geganter.

Com s’organitzen les colles geganteres, que fan, assajos de ball i música, finançament de l’entitat, etc.

El mes d’octubre, es fa una xerrada – col·loqui dins la seu de la ONCE, amb més de 40 participants, a càrrec del Joan Miquel Merino, un dels més entesos  sobre el món geganter. Va ser una gran xerrada, ja que els invidents feien les preguntes més habituals dins de les curiositats que anaven sorgint.En acabat, els que van voler , van fer ballar un gegant.